4'ten 7'ye Liderlik ve İletişim -Part 2

Arya Zeynep Mete
7 min readJun 14, 2024

--

Bu yazı Kıvanç Ünal, Erman Taylan, Burak Özberk, Murat Yeşildere, Eylül Dölkeleş Gürevin ve Melisa Fakabasmaz Özerdim’in Yenibirlider Derneği tarafından 21 genç için düzenlenen Summit etkinliğindeki alıntılarından ve notlarımdan oluşmaktadır.

İlham ve yeni bakış açılarıyla dolu harika bir etkinlikti. Bir kısmını buradan sizlere aktarabilmek benim için büyük bir mutluluk. Keyifli okumalar dilerim :)

KIVANÇ ÜNAL -Orphex Kurucu Ortak & CEO

GİRİŞİMCİLİK

· Girişiminize yapılan yatırımı hızlı karşılayın.

· Girişimlerde ekip nasıl içeride tutulur? Bu girişimden 6 ayda alabilecekleri çok fazla şey olduğunda. Global bir sürecin adımlarını burada gözlemleyebildiklerinde ekip kalmak ister.

· Ağlayacaksınız oynamayalım.

· Şikayetçiyseniz daha iyisini yapmak için çalışırsınız ve yaparsınız.

· Kararı verdikten sonra olasılıklara bakmazsınız, yaparsınız. Büyük bir firmadan kendi girişiminizi kurmak için ayrılabilir, okulu bırakabilir, daha iyisi için var olan şirketinizi yıkıp yenisini kurabilirsiniz. Başıma ne gelirse kabulleneceğim, sorumlusu da benim. Bununla survive edeceğim ve pişman olmayacağım.

VERİNİN GÜCÜ

· Cambridge Analytica Skandalı’nı okuyun, veri hakkında farklı bir bakış açısı kazanacaksınız.

· Veriyi kullanılabilir hale getirmek yeni güç.
veri + psikoloji = güç

· İnsanlar yapay gündemlerin yarattığı baskılarla hareket ediyor.

KİŞİSEL VİZYON

· Mutluluk, ortaya bir şey çıkarma fikridir.

· Yarın ne olur, ne yapsamla ilgili düşünceler sizi geride tutar.

LİDERLİK MODELLERİ

· Önce Bütün Kuralları Yıkın: ekip yönetimi- bir şey vermeyle ilgili güzel bir kitap.

· Sorun çıkaran (var olan düzende iyileştirilebilecek alan fark etmek) ve kriz çözen insan faydalıdır.

· Liderlik yönetmekten ötedir, bir şeyin yapılabilirliğini göstermek ve ikna etmektir.

ERMAN TAYLAN -Paribu Ventures Yöneticisi

GİRİŞİMCİLİK

· Yatırım yaparken erken aşama girişimlerde ilk önce ekip-insana bakılır.

· Max 60 saniyelik istenen videoya 62 saniye yüklemek red flagtir.

· Girişimcileri birbirinden ayırmak- tutkuyu ölçmek için sabırları ölçülür. Zorlarcasına soru sorulur, belirli tarihe detaylı yazı ve araştırmalar istenir, gerçekten isteyip istemediğini ölçmek için. “Resiliance”.

· İyi girişimci hızlı öğrenir, görevi yapar, çünkü bu yola inanmış baş koymuş.

· Bir yazılımcıyı en çok mutlu eden şey yaptığı işin kullanılmasıdır. App tutarsa yazılım ekibi geliştirmeye daha motive olur.

· softcommitment adındaki newsletter’ını girişim dünyasının son 10 yılı ve yeni gelişmeleri için mutlaka takip edin.

BURAK ÖZBERK -FOCUS Hotmelt Genel Müdür

GİRİŞİMCİLİK

· İşletmeler için muhasebe ve finans kritik. Bilanço, gider, vergi, stopaj, temettü nasıl olur bilmek zorundasın. Maliyeciye emanet edemezsin.

· Minimalist Girisimci kitabını okuyun

· Girişimci insan bir şeyler feragat eder, sadece nasıl müşteri bağlayacağıyla ilgili 30 sayfa rapor yazar, bir şeylerden feragat etmek zorundasınız, siz de yapın. Bu bir iş değil, içinizden gelen bir şey.

· Yatırımcılar artık global düşünebilen girişimcilere yatırım yapıyor.

· İletişim kurumların hem kilit taşı hem en büyük problemidir. Başarılı girişimlerin iç iletişimleri çok iyidir. Haftanın belirli günleri çalışma dışında sadece iletişim ve samimiyete odaklanan eğlenceli etkinlik saatleri düzenliyorlar. Önemli olan birlikteliği sağlamak.

· Girişimlerde esas önemli olan en farklı fikri bulmak değil yereldeki problemi en iyi çözebilmektir + Sen bu fikre gerçekten inanıyor musun?
+ Tutkuyla bağlı olarak devam ettirebilmek.

· Çok çalışmadan bu işler olmuyor. Gerçek girişimciler işlerini öncelikleri arasına koyarlar ve bunun için çalışırlar.

· Bir diğer nokta da yeni nesle ne sağladığınızdır. İşinizi büyüttükten sonra kaç girişime mentorluk verdiniz? Girişimin kendi potansiyeli kadar sonraki nesle ne kadar katkı sağlayacağı da önemlidir.

KİŞİSEL VİZYON

· Hayatta yaşama modelleri vardır, çevreni gözlemleyerek hoşuna giden yaşam modelini seçersin.

· Acıyı sevin, çok yorulup uyuduğunuzda en güzel uyku, çok acıkıp yediğinizde en güzel yemek, çok çalışıp dinlendiğinizde en güzel tatili yaşarsınız.

· Kendini ne kadar erken tanırsan o kadar çok imkanın olur.

· İlgiyi nasıl çekeceğini ve yöneteceğini öğrenmelisin.

· Arkadaşlarınız da bu çevreden olsun, entelektüel olarak gelişin. Çevrende o insanlar olduğunda bir süre sonra insanla gelişirsin.

· Bir işte başarısız olduğunda ve bunu fark etmediğinde herkesten çok farklı feedbackler alabilirsin. Bu noktada duygusal çevikliği sağlamak çok önemli, yoksa esnekliği sağlamak çok zor çünkü dünyada pek çok farklı insan var.

· Motivasyon gaz ise yukarı çıkaran disiplindir.

· İçselleştirebildiğiniz işi yapın.

· Tüm duvarlar artık yıkıldı, illa marka giyinmek zorunda değiliz. Sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmaların daha etkili oluyor.

· Çalıştığınız şirket sizin onlara kazandırdığınız para ile ne yapıyor? Boğazı temizliyorsa bu boğazdaki yalısı için mi? Konu değerlerle alakalı, amacınızı belirleyin, amacınız çok para kazanmak mı yoksa değerleriniz var mı?

· Yapılan araştırmalara göre para bir noktadan sonra mutluğu getirmez.

· Seyahat benim hayatım, yataktan çıktığımda değer miydi demiyorum.

İLETİŞİM

· İnsan kendisi gibi insanları sever.

· İletişimin sadece %7’si metinsel veridir.

· Gülmeyi bilmeyen dükkan açmasın. Gülümseyerek çevreye yaydığınız enerji avantajınızdır.

· Lideri olduğumuz ekipte düşük performans var, iletişimi nasıl kurmalıyız? Genel toplantıda overallda iyiyiz, şirketimiz iyi son 6 ay süper dedikten sonra “hepinizle” 1–1 feedbacklerle ilgili konuşacağım demek. İlgili kişi ile sorunu çözmeye yönelik, anlayışlı bir yaklaşım ile konuşulmalı.

· Övgü public olabilir ama yergiler bireysel yapılmalıdır. Duruma göre ekip içinde de olabilir ya da bunu subliminal de yapabilirsin, çeşit çeşit liderlik modeli var sana-ekibe hangisi daha iyi geliyorsa.

· Performansı düşen bir çalışana yönelik, sorunlarınla ilgili sana yardımcı olmak için ne yapabiliriz. Eve bakıcı, yola araba verelim, belki müşteride sorun vardır gel birlikte gidelim, koçluk ister misin?

· Mesaj ekip içerisinde kendisi ilerler. Bir çalışan ekip arkadaşları arasında, patron bana destek attı konuştu öğle arası sohbetinde, dediğinde çalışanlar sadece rakamlarla yönetilen bir şirkette olmadığını hisseder.

· Diyelim ki, üst yöneticiniz ekibinizin %20’sini işten çıkarın maddi problem var dedi, bunu ekibe danışarak yapabilirsin, %20 işten çıkarma ya da herkesin kalması ve herkesten %20 maaş kesintisi. Eğer iyi bir lider ve ekipseniz genellikle takım 2.seçeneği seçer.

· Bağ kurabilmek çok önemli, herkes her şeyi anlar, samimi ve içten olacaksınız.

· Değerler seti ve duygular yeni dönemde değişmiyor bu yüzden senin için ne yapabilirim insanlar için hala en önemli nokta.

· Söylediğin her şey doğru olsun ama her doğruyu söylemek zorunda değilsin. — Mevlana

· İletişimde bazen bir tersliği o anda söylememek daha sağlıklıdır.

· Bir kişiye çok mutlu bir anında örneğin bir gösterisinden ve sunumundan sonra çok mutlu iken, aslında performansının problemli olduğuyla ilgili feed back verirken sakın bunu o anda yapmayın. Çünkü o kişi o an duygusal olarak çok yüksekte, tek sözünüzle onu yere çarptırırsınız bunu yapmayın, bırakın o anın tadını çıkarsın- sonra konuşuruz deyin konuyu değiştirin pozitif tutum sergileyin. Bir hafta sonra dost acı söyler olarak yapılandırılmış uygun bir formatta geri dönüşünüzü verin.

· Birine bir şey söylerken, bu üç noktaya dikkat edin. Gerçek mi, gerekli mi, doğru mu.

LİDERLİK MODELLERİ

· Beraber yükselebilme noktası insana iyi gelir. Takım kurarken yapılan hata kendin gibi insanları takıma katmaktır. Çeşitlilik yok = Yaratıcılık yok.

· Projenizde ekip lideriyseniz projenize inanacaksınız. Hayatınıza entegre edeceksiniz, kendi hayatınızı sürdürebilirsiniz sonrasında projeyi alıp büyütebilir ekibi bağlayabilirsiniz.

· Karizmatik ve uzak duran lider modeli artık etkisini yitirdi, kullanılmıyor. Şu anda samimi, duygulu, paylaşımcı lider modeli çalışıyor. Onun önemsediğini ben de önemsiyorum’u ona hissettirebilmek.

· İnsanların şirketlerden ayrılmadaki ilk nedeni kötü yöneticilerdir.

MURAT YEŞİLDERE -Egon Zehnder Kıdemli Ortağı

KİŞİSEL VİZYON

· similar-to-me effect: İnsanların hassas olduğu konuları araştırarak bunu iletişimde etkileşim kurmak için kullanabilirsin.

· Eyvah CEO Doğuruyor! adındaki hem kitabını hem de 100 bölümlük podcast serisini dinleyebilirsiniz.

· Çevrenizde doğru insanları tutmak sizin görevinizdir. Doğru insanları tutup onlara da itaat edebilmelisiniz. Lider itaat edendir -Seneca.

· Geri bildirim vermeye eğilimliyiz, düzenli olarak da geri bildirim istemeliyiz. Bunu fark edince adım atmaya başlarsınız. Başkasına verince birlikte yaparsınız.

· Yöneticilerimizin geçmişini iyi bilmek yeri geldiğinde bize avantaj sağlayabilir.

· Gelişmek bir yerden sonra çevrendeki insanların seni ne kadar zorladıklarıyla ilgilidir. Gelişmek istiyorsanız sizden iyi ve farklı insanlarla konuşun.

· Çevrendekiler sana tavsiye veremiyorsa senin hatandır çünkü o çevreyi belirlemekten sorumlusun.

· En az bir konuyu tahtayı dolduracak kadar çok iyi bilin.

GİRİŞİMCİLİK

· Doğru zamanda doğru kafa yapısı başarılı girişimcidir.

· Katkı verdiğin ve gelişiminden gurur duyduğun bir şey.

· Girişimcilerin 6 yetkinliği- tüm problemleri çözebilen 6 temel yetkinlik

1-Sonuç odaklılık

  • Bugünü kazanması, yarınki başarıyı garanti edecek şeyler yapması.

2-Stratejik dönüşüm

3-Değişime liderlik

  • En iyi henüz yapılmadı ve hiçbir zaman yapılmayacak. Bu değişikliğe liderlik etmesi. En iyi değiliz ama şu anın en iyisiyiz zihniyeti.
  • Her yaptığınız işi bir öncekinden daha iyi yapın. En iyi toplantı, en iyi proje.. hep daha iyisi olacak. Bunun için bazen yapılmışı bozabilmek gerekir, olmuşu yapılmışı değiştirmeye ihtiyaç var.

4-Takıma Liderlik

  • İş birliği için takımı ikna edebilmeli. İlk hedef olan sonuç odaklılık için burası kilit noktadır. Paydaşlarını ve ekibini motive edip, enerjisi ile onları etkileyerek kendi hedefine ikna edebilmeli.

5-İş birliği yapma

6-Bireysel yetkinlikleriyle takımı geliştirmek

LİDERLİK MODELLERİ

· Gördüğünüz liderler hangi özellikleriyle daha iyi ya da kötü oluyor?

· Jobs, insanların neye ihtiyacı olduğunu nasıl biliyordu? “I see things” dediği şeyleri “state of the art” olarak bize satıyordu. Jobs’tan sonra Tim Cook başa geldiğinde, perakende satışları artırmak için Apple mağazalarının başına Angela Ahrendts’ı getirdi. Geldiği köken çok farklı bir sektör olmasına rağmen, ortak alanları iyi biliyordu. Lüks-geleneksel-müşteri tecrübesi. İyi mağazayı bulmalı + müşteri deneyimini iyileştirmeliydi.

· Sektör farklı olabilir ama ihtiyaç-arz eşleşmesini sağlayan koltuklardaki kişiler işe alınır.

· Yarınla ilgili öngörüler uzun vadeli yatırımdır, bunun için bu andan değişime başlamalıyız. Ekibin hata yapmasına da izin vermeliyiz, hataları görüp geri bildirim veririz, bu geri bildirim doğru-yapılandırılmış-samimi ve açık olmalı.
BİG = behaviour- impact- going forward (davranışın-etkisi-o kişinin sonraki davranışı)

EYLÜL DÖLKELEŞ GÜREVİN -Hypers New Media Partner & CEO

· Senin iş fikrine en yakın şey nerede, kim nasıl yapıyorsa onlara git ve sistemlerini anla.

· İlham pazarlaması

· Markalar kendi yüksek takipçili çalışanlarını eğiterek marka elçisi haline getiriyor.

MELİSA FAKABASMAZ ÖZERDİM -Endeavor Türkiye Başkan Yardımcısı

· Global ne durumda her zaman takip edin

· Girişimcilik = tutku = sürdürülebilirlik

Bu yazıyı değerli düşünceleriyle mümkün kılan tüm konuşmacılara ve organizasyonda emeği geçen herkese içtenlikle teşekkür ederim. Ayrıca, etkinlik süresince karşılaştığımız tüm sorunları çözen ve ana program direktörümüz olan Eren Şerefoğlu’na vizyonu ve özverisi için bir kez daha teşekkür ederim. Bu etkinlik sayesinde liderlik, girişimcilik, kariyer ve yaşam vizyonu konularında yeni bakış açıları kazandım. Umarım bu yazıdan keyif almışsınızdır. Konuşmak veya düşüncelerinizi paylaşmak için her zaman yazabilirsiniz : )

--

--

Arya Zeynep Mete

Computer Science Student @Hacettepe University, Yenibirlider Foundation Fellow, Google Developer Student Clubs Former Lead, Free Software Society Vice President